De Schans ontwikkelde eerste electriche Knikmops “Wij zitten al op het next level”

Als De Schans iets goed kan, dan is het wel tegemoetkomen aan de wensen van zijn klanten. Daar heeft het bedrijf inmiddels een naam in opgebouwd, omdat die focus op klanten tot diverse innovaties heeft geleid. Zo ook met de op veler verzoek ontwikkelde elektrische Knikmops…

De Schans is de exclusieve importeur van Knikmops in Nederland, Duitsland, Scandinavië en de ABC-eilanden. Verkoopmanager Jan-Willem Slegh werkt al tien jaar bij De Schans. “Ik kwam hier binnen vanuit de overall, maar heb nu even vaak nette kleren aan. Want het ene moment ontvang je de inkoopdirecteur van een groot verhuurbedrijf, het andere moment sta je met een agrariër in het veld. En Reinoud van der Schans is wel de oprichter van het bedrijf, maar hij werkt gewoon mee met de jongens, en is echt de grootste kracht van het bedrijf. De Schans is een rechttoe-rechtaan bedrijf, met een heel platte organisatie en heel diverse klanten, die het liefst niet met ‘u’ aangesproken willen worden.” 

De basis van het succes van De Schans ligt bij de Rolmops, die toen door Ahlmann werd verkocht, weet Slegh: “Ahlmann kreeg vooral klanten die geïnteresseerd waren in grote machines, de Rolmops liep bij hem niet zo hard. Dat bood Reinoud de mogelijkheid om importeur van de kleinere Rolmops te worden. Maar hij merkte al gauw  dat deRollmops aanpassingen nodig had voor de Nederlandse markt. De 2 wiel aangedreven Rollmops werd door Reinoud doorontwikkeld als een 4 wiel aangedreven. Deze aanpassing bleek hetgeen wat de Rollmops nodig had om goed verkocht te worden. Reinoud sprak met zijn klanten die hem er op attent maakte dat ze een juiste minishovel miste voor de wegenbouw waar moet een shovel aan voldoen? Hij kwam daardoor op het idee om met de fabrikant van de Rolmops, de gebroeders Geens in België, te praten over een variant op basis van vierwielaandrijving. Want hij wist dat hij die zeker verkocht gingen worden. Daar is Geens mee akkoord gegaan, en zo is de Knikmops ontwikkeld, die in 1998 in de verkoop ging. In 2004 hebben we daar een zwaarder broertje van ontwikkeld, en in 2010 was er een hele boost aan nieuwe machines! We hebben nu een hele productrange van een 800 kilo machine die door de deur naar binnen kan, tot een machine van 2,7 ton.”

In de straten- en wegenbouw en bij hoveniers is de Knikmops inmiddels een van de meest verkochte minishovels, weet Slegh: “25 Jaar geleden waren het puur stratenmakers waar we zaken mee deden, maar de laatste tien jaar zijn de hoveniers als paddestoelen uit de grond geschoten. En tegenwoordig zijn we ook veel bij paardenmaneges en bouwbedrijven te vinden.” 

De Schans werkt in Nederland met twee dealers en één servicepunt. “We willen niet dat onze Knikmops op elke straathoek verkocht wordt, want dan verdwijnt het in een groot assortiment: wij willen dat onze dealers zich echt op ons product focussen en er ook een goede markt aan hebben.”

Veluwenkamp in Hattem is een van die twee dealers, daarnaast zit in Limburg nog VZ Verhuur. Ook hebben we een servicepunt  Zijp Techniek dat is gevestigd in Medemblik. “Ook daar hebben we een grote klantenkring”, aldus Slegh.

De Schans is ook actief in Duitsland, Scandinavië en de ABC-eilanden. “In elk land is het werk anders, en dus de eisen die men aan een minishovel stelt. Zo verwacht de Nederlandse stratenmaker een universele machine die veel taken aankan; in Duitsland daarentegen hebben ze liever een machine met één taak, die dan door andere machines wordt aangevuld. En in Scandinavië leggen ze helemaal geen straatstenen: daar is alles asfalt. Dat stelt weer andere eisen aan minishovels.” 

Intussen is De Schans voortgegaan met het goed luisteren naar klanten, en op basis daarvan nieuwe machines aan het ontwikkelen bestaande machines aan het uitrusten met maatwerk. Zo hebben we bijvoorbeeld onlangs nog een Knikmops 180 aangepast voor een dressuurstal zodat hij met een silagewagen de boxen kan strooien, en voor een lokale hovenier een hijs- en boorstelling met 90! liters hydraulisch capaciteit zodat hij hiermee schroefpalen de grond in kan draaien. Voor een hekwerk specialist ontwikkelde we een radiografisch bedienbare Knikmops. We gaan heel wat stappen verder dan anderen doordat we luisteren naar onze klanten.”

Dat leidde in  2018 tot een bijzonder project, waar – naast De Schans – ook verhuurbedrijf LOXAM aanschoof. 

“LOXAM is al lang een goede klant van ons, en zij waren heel geïnteresseerd toen wij in 2017, tijdens de Agritechnica te Hannover, de eerste elektrische Knikmops tentoonstelden. In die periode lag de ontwikkeling van elektrische machines eigenlijk een beetje stil. Maar Loxam bleef er maar naar vragen, en de markt begon te veranderen. Dus we beseften dat we nu echt moesten doorpakken. We hebben met de fabriek afgesproken dat zij een ‘lege’ machine zouden leveren, en dat wij zouden zorgen voor de elektrische aandrijving. Meteen vanaf het begin was Loxam daar bij betrokken. Wij hebben UMS gevraagd een accupakket samen te stellen, inclusief alle software. We hebben hem in 2019 op de Bouwbeurs Utrecht introduceert, maar de machine was toen nog net niet rijklaar, 3 weken daarna was de 1e machine definitief gereed. We hebben zes machines aan Loxam geleverd, en die heeft hem in de verhuur gezet. Ze stonden ook bij onze dealers. Hierdoor konden ze echt goed in de praktijk getest worden, en daar zijn we Loxam erg dankbaar voor!”

Doordat De Schans werkt met een eigen engineer, konden op basis van de testen de machines optimaal aangepast worden. De definitieve elektrische Knikmopsen werden tijdens de Bouwmachine Kennisdag gepresenteerd, en er ontstond veel vraag naar, zegt Slegh: “Vooral grote bedrijven willen er echt in investeren. we merken dat kleinere bedrijven nog een beetje de kat uit de boom kijken. Men vreest een beetje dat een elektrische Knikmops onvoldoende power heeft om een hele dag door te gaan. Maar wij hebben er Automotive techniek inzitten, EMC-gecertificeerd (de hoogst haalbare certificatie), en optimaal geïsoleerd, en optimaal veilig. En waar anderen 24kW leveren, hebben wij er een vermogen van 37kW inzitten! Daarmee kan de Knikmops een hele dag volop presteren!” 

Als relatief kleine speler is De Schans erin geslaagd om een indrukwekkende innovatie op de markt te zetten. “Wij varen onze eigen koers, die erop is gebaseerd dat we heel goed naar onze klanten luisteren. Dat is de reden dat we ons zo ontwikkelen, en eigenlijk al op het next level zitten.” 

Geplaatst in Uncategorized.