Unknown

Arnold Grootveld (Hoogwerkt): ‘Verduurzamen vraagt om inkoopkracht’

Algemeen directeur van Hoogwerkt Arnold Grootveld startte Hoogwerkt in 2018 samen met zijn compagnon Jan Vriesinga. Die heeft een achtergrond in financiering, investeringen en fiscale structuren, Grootveld werkt al zeventien jaar in de wereld van de bouwmachines. “Ik heb leiding gegeven aan twee verhuurbedrijven en twee verkooporganisaties, dus heb het een en ander gezien. In 2015 besloot ik dat ik meer autonomie wilde, en dus ben ik ondernemer geworden. Wij hebben april vorig jaar ons eerste filiaal live gezet, en hebben inmiddels zestien filialen en een hub. April vorig jaar hebben we daar een online boekingssite aan toegevoegd: je kunt bij ons online een machine huren, dat is uniek in de wereld. We maken geen gebruik van bestaande verhuurpakketten, maar hebben zelf iets gebouwd waar we in geloven.”

Hoogwerkt is heel bijzonder in de verhuurwereld, vindt Grootveld: “Andere bedrijven zitten vast aan hun verleden. Wij hebben een blanco stuk papier gepakt, vrij van het verleden: de machines, de manier van werken, het gedachtegoed. Dan kom je uit op een andere type bedrijf dan in de markt gebruikelijk is. Wij kijken naar hoe we voor klanten het verschil kunnen maken. Je hebt pas een duurzame relatie met klanten als je impact hebt op zijn primaire proces. En we zijn doorlopend op zoek naar manieren om daar nog beter in te zijn. Dat bepaalt de keuzes die wij maken – en dan zijn we anders dan anderen. Zo concurreren wij niet op prijs maar op specs. Wij zeggen: wij verhuren de niet de goedkoopste, meest basic machine, maar de machine die jij graag zou willen hèbben: veilig, comfortabel en arbeidsproductief.”
Ook op ander vlak is Hoogwerkt anders, zegt Grootveld: “De verhuurwereld heeft te maken met veel paniekbeslissingen: op het laatste moment moeten er oplossingen gevonden worden en daartoe wordt de verhuurbranche ingeschakeld. Als verhuurbedrijf moet je flexibel genoeg zijn om die brandjes te kunnen blussen. Maar het moet ook voorspelbaar genoeg zijn dat het je geld oplevert. Ik ben iemand die brandjes voorkomt: dat maakt de markt misschien wat saai, maar het is iets waar veel geld bij vrijkomt. In mijn eerste functie, als fleet manager bij een verhuurbedrijf, beleverde ik acht filialen, en elke week belde er wel een filiaal dat de diesel op was. Ik ergerde me daaraan: hadden ze maar een dag eerder gebeld, dan was ’t vandaag geen probleem geweest. Uiteindelijk heb ik met onze dieselleverancier afgesproken dat ze een sms-kastje in de dieseltank plaatsen: nu wisten zij meteen wanneer de tank leeg raakte en kon hij op tijd bijgevuld worden. Dat is dingen voorspelbaar maken, en flinke kosten besparen.”
Exact op dit vlak ziet Grootveld ook enorme voordelen in het streven naar duurzaamheid. Want paniek leidt tot ondoordacht beslissingen, die vaak slecht uitvallen voor milieu en portemonnaie.

KPI’s
“Voor mij zit er echt een morele component aan duurzaamheid. Vroeger vond ik het al raar: olie heeft miljoenen jaren nodig om te vormen, en wij fikken dat in honderd jaar weg. Dat is een onbeschofte manier van omgaan met grondstoffen. En nu ik vader ben geworden, is dat belangrijker voor me geworden. Want ik heb een verantwoordelijkheid om voor mijn kinderen de wereld op dezelfde manier achter te laten als ik hem tegenkwam. Dus als er alternatieven zijn om op een circulaire manier met grondstoffen om te gaan, dan grijpen we dat toch aan!”
Tijdens zijn MBA-studie op Nyenrode heeft Grootveld zich al verdiept in de verduurzaming van de bouwkolom. “Veel van de mensen die ik daarvoor interviewde, zeiden duurzaamheid belangrijk te vinden. Ik concludeerde echter dat het vooral commercieel gedreven was. Want er was niemand die daar aan de inkoopkant iets mee deed. Wie ik daarmee confronteerde, zei: er is wel een vraag naar duurzaamheid, maar geen aanbod. Maar er waren er maar een paar die op inkoop duurzaamheids-kpi’s hanteerden.”

Duurzaamste
Duurzaamheid en verhuur, dat gaat over machines en logistiek, zegt Grootveld: “Hoe worden machines aangedreven en hoe krijg je die machine zonder veel uitstoot of transportkosten en logistiek efficiënt bij je klant? Wij kopen daarom alleen maar elektrische machines, en vooral lithium-aangedreven. Lithium accupakketten zijn wel aanmerkelijk duurder, maar veel efficiënter. Bij lood-zuuraccu’s wordt 70% van de stroominvoer opgeslagen, bij lithium-accu’s is dat 99%. En ze gaan zes keer zo lang mee! Dus ook in iets simpels als een accupakket maken wij een andere keus.
Daarnaast hebben al onze verhuurlocaties duurzame energie: we werken op wind- en zonne-energie, en CO2neutraal. Verder rijden we met auto’s die minder co2 uitstoten, en we zijn bezig om zonnepanelen op het pand van onze hub te installeren. Dus hoe circulair wil je t hebben? Ik zeg zonder overdrijven: wij zijn het duurzaamste verhuurbedrijf van de wereld!”

Dicht bij de klant
Ook het distributiemodel van Hoogwerkt is afgestemd op duurzaamheid.
“Op onze afhaallocaties limiteren we ons aanbod tot machines die de klant zelf kan komen afhalen, dus maximaal 3,5 ton. We werken er nu aan om te groeien naar circa tachtig vestigingen in Nederland. Dat houdt in dat elke vestiging maximaal 20km verwijderd is van de andere, en dat een klant dus altijd maar maximaal 10km hoeft te rijden. we willen dus een filialennetwerk waarmee we dicht bij de klant zitten. Nu doen andere verhuurbedrijven zoals Boels en Loxam dat ook, maar als we dan kijken naar hoogwerkerverhuur, dan is dat heel bijzonder. Want de meeste bedrijven moeten ver rijden om een hoogwerker te bezorgen. Wij hebben daar een innoverend initiatief in ontwikkeld. Ons uitgangspunt is dat je een hoogwerker het beste zou kunnen opslaan bij de klant. En dus zijn we in gesprek met vliegvelden, evenementenhallen en andere locaties met veel ruimte waar grote volumes worden ingezet, om daar permanent bijvoorbeeld een tiental hoogwerkers neer te zetten. Als een klant daar dan een hoogwerker nodig heeft dan is die meteen beschikbaar, en bespaar je enorm op transportkosten. Telematica zorgt ervoor dat we het op afstand kunnen monitoren en beheren. Dus pak ’t en huur ’t.
Er draait nu een pilot om te kijken wat de impact is op de kosten van de klant. Met nul uitstoot en minimale transportkosten kijk je naar een besparing van 75%: geen 200 euro maar 50! Door te investeren in telematica en de locatie naar de plek van de klant te brengen, krijgt de klant keiharde euro’s terug. Dat is commercieel interessant – en ook enorm duurzaam. Ik ken geen ander verhuurbedrijf dat zoiets doet.”

Nice to know
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jouw klanten?
“Er is niemand die zegt: ‘Ik huur bij jou omdat je duurzaam bent’. Wel omdat mijn duurzame machines brandstofkosten besparen. En omdat ze niet €180 euro aan transportkosten kwijt zijn, want ze kunnen de machine lokaal afhalen. Dus dat het duurzaam is, is ‘nice to know’. Maar het weegt vooral mee dat het ze kosten bespaart. Wat soms ook meespeelt, is dat duurzame machines een stuk stiller zijn en geen stank afgeven. Dat is niet alleen fijn voor de omgeving waarin je werkt, maar je kunt ook vroeger met je werk beginnen – je bent er niet aan gebonden dat je pas rond acht uur je motoren kunt laten ronken. een duurzame propositie betekent geen overlast en efficiënter gebruik van je tijd. Dat vindt niemand ooit erg.”

Doorvertaling
Wie is de belangrijkste aanjager van duurzaamheid?
“De overheid. Niet als wetgever, maar als opdrachtgever. Opdrachtgevers (ook particuliere) hebben een ambitie om iets te realiseren, en stellen dan vaak hoge eisen. En de overheid is zo’n grote opdrachtgever: met hun budget ben je allesbepalend. Wil je een opdracht binnenhalen, dan is duurzaamheid dus gewoon een belangrijk criterium. De kwestie is: hoe vertaalt een bouwbedrijf dat naar het verhuurbedrijf? Dan zeg ik: een bouwer besteedt 90% van het werk uit, dus kun je als bouwbedrijf beter je inkoop verbeteren. Dan wordt het de taak van jouw leverancier om te zorgen voor jouw verduurzaming. Dus: stel ’t als eis, laat je leveranciers rapporteren over duurzame prestatie, vergelijk en neem het mee in je inkoop.”

Inkoopkracht
Aanbod blijft een dilemma, meent Grootveld: “Je bent afhankelijk van wat je geleverd kunt krijgen. Dan is het goed om voldoende inkoopkracht te hebben dat je bij fabrikanten eisen kunt neerleggen. Een kleiner bedrijf lukt dat niet, en een dealer gaat je niet helpen. Wil je vernieuwen, dan heb je inkoopkracht nodig. En met een zekere ethos: je moet het ook belangrijk vinden. Mijn realiteit is deze: ik kan nu inkoopbeslissingen maken die heel duurzaam zijn, óók omdat we net begonnen zijn. Want als je tienduizend machines hebt, dan ben je een flink aantal jaren verder voordat je dat vervangen hebt. Daar loop ik over vijf jaar ook tegenaan. Dan word ik waarschijnlijk weer ingehaald door anderen. Of misschien wel niet. Want we blijven wel doorlopend nadenken over verandering. Wij zijn nooit klaar. Ook dat is dingen voorspelbaar maken.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *