7

Nabeschouwing Verticaaldagen Benelux 2018

Begin november vond de meest recente editie van Verticaaldagen Benelux plaats: drie dagen unieke aandacht voor de hoogwerkersbranche. Maar wat was er nou echt te zien, hoe vernieuwend was hij, en hoe belangrijk voor deze branche? Wij maakten voor u een analyse…

 

Circa zeshonderd vakprofessionals melden zich aan voor Verticaaldagen Benelux 2018. Daar kwamen nog pakweg vierhonderd bezoekers bij van de aanpalende SG&A Vakdagen, die ook interesse hadden in de hoogwerkersmarkt. Pakweg duizend bezoekers in drie dagen is niet slecht voor een beurs met zakelijke goederen waar geen klein prijskaartje aan hangt. En het meerendeel van de bezoekers kwam doelgericht en was beslissingsbevoegd, en vormde dus een potentiele klant.

Aan de andere kant zit er dan volgens beursorganisatoren Hans Aarse en Hans van Gameren ook weer geen forse groei in de bezoekersaantallen – voor deze markt lijkt het plafond wel bereikt. En daarmee komen we gelijk al bij een eerste conclusie: Verticaaldagen 2018 was compleet, want naast dat het erop lijkt dat de beurs zijn maximale bezoekersaantal heeft bereikt, waren er qua standhouders ook weinig lacunes – je kon pakweg vier of vijf hoogwerkerleveranciers opnoemen die afwezig waren, maar feitelijk ook niet meer – al is er groeimogelijkheid via aanverwante leveranciers. Tegelijkertijd moet er gezegd worden dat nieuwe internationale leveranciers die nog geen agent hebben in Nederland Verticaaldagen gebruiken als opstap. Zelfs Aziatische producenten lieten hun gezicht zien en toonden, aldus Aarse, interesse in deelname. Tot op heden wordt Verticaaldagen niet georganiseerd als de Apex plaatsvindt, maar daarbuiten heeft het een vaste en essentiele plaats veroverd in de branche.

Belangrijke vernieuwing van de beurs: niet buiten, maar binnen in de Evenementenhal Gorinchem. Algemeen directeur van Kwak Hoogwerkers Guido van Gestel vindt dat wel jammer: “Dat beperkt toch de mogelijkheden om te laten zien wat een hoogwerker kan – hoe hoog, hoe verreikend, of hoe snel. Maar ik ga niet tornen aan het concept van de beurs.”

Wel bracht de verplaatsing de sfeer en de uitstraling van de beurs duidelijk op een hoger niveau, en sloot het beter aan op SG&A Vakdagen.

 

Noviteiten

De beurs beloofde veel noviteiten, maar het is vooral voor de kenners om al die noviteiten op te merken: veel ervan is niet aan de buitenkant zichtbaar. Lopend over de beurs werd je oog wel hier en daar naar een stand getrokken.

Hollands fabrikaat

Interessante nieuwkomer is Dutch Crane Factory (DCF): op de motor na produceren zij hun rupsbandhoogwerkers geheel in eigen huis, na jarenlang gefungeerd te hebben als ombouw- en reparatiebedrijf hebben ze nu een innovatief design, zeker ook een trendy design, maar met de compacte bouw en laag eigen gewicht zijn de 25/10, 26/9, 21/10 en 36/10 hoogwerkers eenvoudig op een aanhanger te transporteren. De sales manager wijst ook nog even op de non-marking tracks.

Efficiency

Echt geoormerkt als innovatie werd Hoogwerkt, dat de tweede plaats won van de SG&A Innovatie award. Hun lichtgewicht lithium-ionaangedreven zelfrijdende kniktelescoophoogwerker, ontwikkeld in samenwerking met Niftylift, weegt 2500kg en heeft, omdat hij bij Hoogwerkt afgehaald kan worden, een lagere CO2-uitstoot en transportkosten, een hogere arbeidsproductiviteit voor de huurder – en hij kan per uur worden gehuurd.

Weer terug

Nieuw was het feit dat Sky High weer voor de Nederlandse markt beschikbaar is. Deze oudgediende voor met name de glazenwassector, met boomrooiers en speciaal op maat gemaakte hoogwerkers zoals de railrijder, was enkele jaren van de markt, maar Sky Hight Lift is nu verantwoordelijk voor de verkoop. “De Sky High hoogwerker is robuust, degelijk en hufterproef”, zegt vertegenwoordiger Theo van Lenten. “Het is de oude vertrouwde machine – maar nu wel met een verbeterd accupakket, zodat klanten er veel langer mee kunnen werken.”

Trends

Bij HDW lag de nadruk zichtbaar elders: niet zozeer aandacht voor innovaties, maar eerder noviteiten, vooral met logische upgrades. De grote stand, waar een uitstraling van expertise en vooruitstrevendheid de boventoon voerde, toonde trends als grotere werkbakken, een grotere platformcapaciteit en hoogwerkers met grotere werkhoogtes.

“Duurzaamheid is voor ons echt een merkbare trend”, zegt marketeer Chiel Bakker. “Vooral voor klanten die in steden met milieuzones moeten werken, is dat essentieel. Vandaar dat Lithium accu’s populair zijn.”

Combinatie

Totaallift, een dochter van Nijland Service, toonde vooral zijn one-stop-shopping aanpak. “We hebben alles in huis, en dat willen we laten zien”, vertelde verkoopadviseur Jasper Klein Legtenberg. “En we willen ook kenbaar maken dat we in 2019 IPAF trainingscentrum zijn.”

Toch was er ook ruimte voor een echte innovatie, zegt Klein Legtenberg: “De nieuwe Almac Jibbi rupstelescoop. Deze hoogwerker  nivelleert automatisch vanuit zijn draaikrans, en is als optie uit te voeren met een lier. Die combinatie is uniek.”

Veiligheid

En soms gaat het erom, een punt nogmaals te maken. Dat was zeker het geval bij RIWAL, dealer van JLG. “Onze USP is en blijft veiligheid op hoogte,” zegt national sales manager bij Riwal Wilco Stout. “Je zou verwachten dat veiligheid altijd vooropstaat, maar je merkt nog vaak dat prestatie meer aandacht krijgt. Wij doen daar geen concessies aan.”

 

Relatiebeurs

Was Verticaaldagen 2018 vooral een handels- of een relatiebeurs? De meningen zijn een beetje verdeeld.

Stout (Riwal): “Het gaat er vooral om je gezicht te laten zien. Maar we hebben ook echte deals gesloten. Wij zijn heel tevreden met het verloop van de beurs.”

Sky High wilde laten zien dat het merk weer verkrijgbaar is, zegt Van Lenten: “Je krijgt toch veel de reactie: ‘Hee, zijn jullie er weer?’ Ik wil hier dus vooral nieuwe contacten opdoen.”

“Wij staan bekend als dealer van Ruthmann, autoriteit in hoogwerkers”, vertelt Van Gestel (Kwak Hoogwerkers). “Voor ons was het belangrijk om te laten zien dat we daar vrij recent een Italiaanse fabriek aan hebben toegevoegd voor spin- en rupshoogwerkers. Daarmee wilden wij vooral meer bekendheid genereren in de schildersbranche. Dit jaar hebben wij contacten met deze branche gelegd, volgend jaar willen we dat uitbouwen. En dan willen we ook meer de verhuurders meer benaderen.”

Voor Bakker (HDW) is het vooral relaties onderhouden en werken aan het imago. “Echt nieuwe handel binnenhalen gebeurt hier minder. Want onze klanten kennen ons echt wel.”

“Ik zag op de beurs heel veel enthousiaste mensen”, zegt Klein Legtenberg (Totaallift): “De kwaliteit van het publiek was hoog en de combi voor schilders en verhuurders werkte erg goed. Het is een relatiebeurs, want het zijn geen broodjes die je verkoopt. Maar ik heb veel afspraken gemaakt. Eigenlijk heb ik nog nooit zo’n leuke beurs meegemaakt.”

Aarse en Van Gameren: “Er liepen geen drommen mensen op de beurs, maar er was zinvol klantcontact. Er was tijd en ruimte om een goed gesprek te voeren.”

Veranderingen

De volgende editie van Verticaaldagen Benelux staat alweer gepland. Die zal op 5, 6 en 7 november 2019, wederom in de Evenementenhal te Gorinchem. Maar met wel een belangrijke verandering ten opzichte van deze editie.

“We halen de scheidingswand tussen de SGA Vakbeurs en Verticaaldagen weg, en passen de gangpaden daarop aan. Hierdoor wordt de doorloop vergemakkelijkt – een verzoek van met name bezoekers aan de SGA Vakbeurs”, zegt Aarse. “De doelgroepen overlappen elkaar voor een deel, dus de combinatie kan ook bijdragen aan nieuwe en interessante samenwerkingen tussen exposanten en bezoekers.”

Hij kreeg positieve reacties van de meeste standhouders en een aantal heeft al ingetekend voor de komende editie. Hij merkt wel op dat de verwachtingen voor toeleveranciers wat gemanaged moeten worden. “Want hun handel is feitelijk meer gefocust op de standhouders dan op de beursbezoekers.”

De huidige keus voor een avondopenstelling voor beursbezoekers met een drukke dagtaak zal gehandhaafd blijven. Dan nog merken de meeste standhouders dat de echte drukte ligt tussen half 3 en vijf uur, met een uitloop naar het diner. Maar men betwijfelt ook of een ochtendopenstelling meer bezoekers zou trekken.

Toch zien Van Gameren en Aarse ruimte voor groei. “De aandacht uit België viel tegen; er is daar onvoldoende reuring aan de beurs gegeven. Met meer marketingaandacht verwachten we veel meer Belgische bezoekers te kunnen trekken.”

Volgens de beursorganisatoren bestaat de mogelijkheid dat in 2020, als de Apex weer plaatsvindt, ook Verticaaldagen weer zal worden georganiseerd, omdat de data dan aanzienlijk uit elkaar liggen. Maar een ei is daarover nog niet gelegd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *