Verhuursoftware vraagt aandacht, tijd en geld

Wat is het belang van verhuursoftware voor de verhuurbranche, en gaat deze branche daar op de juiste manier mee om? Deze vraag stellen wij vier IT-experts die verhuursoftware leveren: Michael van Helden, directeur/eigenaar van Rentpro; Richard Roessler, verkoopadviseur bij MCS Verhuursoftware; Norbert Smis, general manager van InspHire; Ruud van der Steen, eigenaar/directeur van Uw Dynamics Partner. De consensus: IT vormt een essentiële component voor succes nu en in de toekomst. Eruit halen wat er inzit, vraagt aandacht, tijd en geld. Maar we moeten vooral de menselijke kant van het bedrijf niet vergeten…

Er is bij verhuurbedrijven een groeiende aandacht voor de inzet van IT en verhuursoftware. Een nieuwe generatie ondernemers zet IT op de agenda – en dat is noodzakelijk, want digitalisering leidt in potentie tot een hogere toegankelijkheid, productiviteit en kosteneffectiviteit. Waarvan akte, zegt Richard Roessler (MCS Verhuursoftware): “Bedrijven die hun eerste systeem installeren, merken dat meteen: ze kunnen hun materiaal beter volgen en zo verliezen terugdringen, de verwachte maandelijkse omzet voorspellen en een grotere efficiëntie in de back office bereiken. Als je weet welke apparatuur de beste benuttingsgraad heeft en een goed rendement laat zien, en welke activa slechter presteren en vaak defecten en storingen vertonen, kun je betere investeringsbeslissingen nemen.”

Ruud van der Steen (Uw Dynamics Partner), ziet wel een tweedeling in de toepassing van verhuursoftware: “Kleinere verhuurbedrijven werken vaak nog met Excel en een boekhoudpakket. Maar er komt een moment dat dat niet meer voldoet. Grotere bedrijven hebben meer branchegerichte oplossingen, in combinatie met een boekhoudpakket, of een eigen oplossing met alle benodigde functionaliteit.”

“Grotere bedrijven nemen de leiding als het gaat om innovatieve verhuursoftware”, zegt ook Norbert Smis (InspHire): “Zij hebben grotere budgetten, dus kunnen nieuwe technologieën sneller implementeren, verouderde infrastructuur upgraden en investeren in innovatie. Ze hebben ook meer geld beschikbaar voor de uitrol en het testen van nieuwe IT.”

Michael van Helden (Rentpro) vindt het wel te begrijpen dat starters en kleinere spelers geen gebruik maken van verhuursoftware. “Maar juist bij een relatief kleiner bedrijf loont het om te investeren in automatisering: dan houd je als ondernemer tijd over voor zinniger zaken die je op de lange termijn meer opleveren. Ondernemers die zich meer focussen op de lange termijn, groeien sneller.”

 

Aandacht

Implementatie vraagt om aandacht, zegt Van der Steen: “Maak vóór de implementatie een inventarisatie van alle gebruikte externe toepassingen, waarna in de voorbereidingsfase een besluit kan worden genomen over het wel of niet meenemen in het initiële project.”

“Veel bedrijven onderschatten de hoeveel tijd en werk die daarvoor nodig is, meent Smis: “Zo ontstaan problemen en levert een project onvoldoende return on investment op. Een lijst van essentiële vereisten vooraf betaalt zich zeker uit: het stelt verhuurbedrijven in staat om zwakke punten in hun bestaande processen te versterken met de introductie van nieuwe software.”

Roessler: “Wat zijn je doelstellingen? Waar kan software helpen je doelen te bereiken? Identificeer de benodigde software-integraties, of het nu om de integratie van een bedrijfswebsite gaat, een boekhoudoplossing, telematicatrackers of het e-mailsysteem. Betrek meteen mensen van alle niveaus van de organisatie bij het selectieproces: de verhuurbalie, de CEO, operationele medewerkers. Als alle stakeholders de doelstellingen van het project en de voordelen van een verhuuroplossing begrijpen, dan draagt dat bij tot een soepele implementatie.”

Smis: “Wil je investering echt wat opleveren, dan moeten de systemen die je kiest passen bij de eisen die je stelt. En onthoudt dat de technologie blijft voortschrijden, elke dag is er weer iets nieuws. Het is dus goed om een partnership aan te gaan met je IT-partner, die hier het systeem van haver tot gort kennen, en je kunnen helpen er het meeste uit te halen.”

 

Het volledige artikel is te lezen in rent.it 02. Deze kunt u HIER>> digitaal inzien.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *